Met core stability krijg je een stabieler en krachtiger lichaam.

Wat is core stability?

‘Core’ betekent romp. En dus is core stability de stabiliteit van de romp.

In de literatuur wordt "core stability" als volgt beschreven: ‘De capaciteit om de positie en de beweging van de romp over het bekken en het been te controleren, om een optimale productie, overdracht en controle van kracht en beweging aan het eindsegment in geïntegreerde kinetische activiteiten reeksen toe te staan.

De romp is met andere woorden de basis van waaruit veel bewegingen plaatsvinden. Onze romp zal bijgevolg stabiliteit moeten hebben voor het bewegen van de ledematen. Is dit niet het geval, dan zullen de alledaagse activiteiten, maar ook sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden. Er zal dan ook meer kans zijn op blessures wanneer er geen stabiliteit is in de romp.

Core stability training is de afgelopen jaren een populair en veel gebruikt begrip binnen de fysiotherapie en in de sportwereld. Het effect van core stability training zorgt ervoor dat de romp (waaronder het bekken) stabiel blijft waardoor er minder kracht op de onderste extremiteit komt.

Samengevat: met core stability krijg je een stabieler en krachtiger lichaam.

Hanne Perdaens

Hanne Pardaens is Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, met specialisatie in de Sportkinesitherapie. Tijdens haar stage te Papendal heeft ze tal van wereldtoppers aan het werk gezien. Nadien is ze met al haar verworven kennis aan de slag gegaan in België. Daar heeft ze zich verder gespecialiseerd in letselpreventie bij atleten, loopanalyses, load management en sportmassage. ​

Naast revalidatie en letselpreventie, heeft Hanne zich ook verder bijgeschoold in het performance gedeelte, namelijk Krachttraining en periodisering. Hiermee wil ze de kloof tussen revalidatie en performance kleiner maken en de atleet van blessure tot topprestatie begeleiden. ​

Sinds 2016 is ze verantwoordelijk voor de krachttraining en periodisering van internationale en nationale atleten binnen de atletiek (o.a. Olympic Running Team). In 2019 was Hanne ook mee op hoogtestage te Flagstaff als kinesitherapeut van de Vlaamse Atletiekliga, waar de atleten zich gingen voorbereiden voor de Europese en Wereldkampioenschappen. Daar grijpt ze de kans om telkens met andere krachtcoaches wereldwijd te praten om te kijken hoe ze het in andere landen aanpakken.

Als atlete komt ze zelf in actie op de 800m. Aanslepende blessures hebben ervoor gezorgd dat ze haar ambities enkele jaren moest uitstellen. Daardoor heeft ze een grote interesse gekregen in overbelastingsletsels en hecht ze veel belang aan prestatiegerelateerde factoren met oog op het verhogen van de belastbaarheid van het lichaam. 

Sessiedata

Dinsdag 19.00 – 20.00
Summer bootcamp 30/07, 6/08, 13/08, 20/08, 27/08, 3/09, 10/09, 17/09, 24/09, 1/10

 

Praktisch

Het is de bedoeling om core stability toegankelijk te maken voor iedereen. Jong, oud, lenig of stijf, iedereen is welkom!

Prijs: € 90 

Max. 10 personen per groep

Materiaal en water worden voorzien

Maak een afspraak